2017 - Frøken Nitouche
Denise er elev på en klosterskole, hvor hun er pot og pande med organisten Cellestin. Da Denise tvinges til at forlade skolen, fordi hendes forældre har fundet hende en ægtemand, kommer Cellestins skyggefulde dobbeltliv som operettekomponist hende til undsætning.

Selv om operetten "Frk. Nitouche" efterhånden har mange år på bagen, kan den stadig få smilet frem hos danskerne.
Ikke mindst hos de godt 250, der havde løst billet til Gram Friluftsspils premiereforestilling på Gramgaard søndag eftermiddag. Her afløste grin og klapsalver uafladeligt hinanden, efterhånden som handlingen skred frem på scenen.

Operetten er skrevet af Henri Meilhac og Albert Millaud, mens musikken er af Florimond Ronger Hervé. Herhjemme kendes "Frk. Nitouche" nok bedst i filmudgaven fra 1963, hvor Dirch Passer og Lone Hertz spiller hovedrollerne.

Gram-udgaven er instrueret af Leif Billing. Claus Nygaard fra Skærbæk spiller Celestin/Floridor, og det er såmænd hans datter, Anne Hjort Nygaard Petersen, der har rollen som Denise (frøken Nitouche).

Veloplagte skuespillere
De to og de øvrige medvirkende har ikke blot skullet lære en masse replikker - også de velkendte melodier er naturligvis en del af forestillingen. Og skuespillerne var veloplagte i søndags; man fornemmede, at de havde glædet sig til at opføre operetten.

Skuespillerne er på scenen i alt seks gange i årets friluftsspil. Ud over premiereforestillingen opføres "Frk. Nitouche" på Gramgaard hver dag fra den 15.-19. august.
"Frk. Nitouche" er den 17. i rækken af Gram Friluftsspils forestillinger, og det er i øvrigt anden gang, at den er på programmet hos de lokale aktører. Første gang var i 2004.
FRK: NITOUCHE
Årets friluftsspil, er det velkendte slagkraftige, indsmigrende ”Frk. Nitouche” med de iørefaldende og kendte melodier. Stykket er skrevet af Meilhac & Millaud og musikken står komponisten Hervé for.
Celestin, Klostrets salveses fulde organist sysler med at komponere frivole operetter i sin fritid.
En fritidssysle som Klostres Priorinden absolut ikke må få kendskab til.

En af Klostres hellige frøkener Denise de Flavigny, har ligeledes de musikalske tanker i en hel anden retning end de sange og toner der hersker på Klostret. På et tidspunkt, indløber der meddelelse om, at hendes forældre har arrangeret hendes giftermål. Dette er hun absolut ikke tilfreds med.

Celestin´s operetter er stilet til byens store prionna Corinna på Pont-Arcy Teatret. Corinna tilbedes af Husarregimentets Major Grev Alfred Gibus der ikke tåler andre mænds tilnærmelser.

Husarregimentets næst kommandant  Løjtnant, Vicomte Fernand de Champlatreux, der er lidt af en skøjtejæger, har ligeledes fået meddelelse om, at hans forældre, har fundet ægteviven til ham. Og således, er der lagt op til, at løjerne kan begynde.

Celestin / Floridor spilles af Claus Nygaard og som spiller sammen med sin datter Anne Hjort Nygaard Petersen der udfylder rollen som Denise (Frk. Nitouche).

Rollen som Løjtnant, Vicomte Fernand de Champlatreux tager Morten Svanholm Rasmussen og den gæve Major Grev Alfred Gibus, spilles af Lasse Billing. Priorinden spilles af Pia Kamp Brincker
JyskeVestkysten:
Friluftsscenen er en stor familie
Der var premiere på Frøken Nitouche ved Gramgaard søndag. 250 tilskuere var med under åben himmel.
GRAM: Der er en intens puslen bag friluftsscenen ved Gramgård søndag eftermiddag. Skuespillerne klæder om, bliver sminket og får sat håret eller parykken.
- Jeg er ikke nervøs, men sommerfuglene dem har jeg. Dem skal man have, siger Claus Nygaard.

Han har dobbeltrollen som Celestin/Floridor i Frøken Nitouche. En rolle som Dirch Passer udødeliggjorde på det store lærred i 1963.
Rollen havde Claus Nygaard også sidst friluftsscenen satte den op i 2004. Men han har været med siden 2001, da han skulle låne et par tyrolerbukser af Kiss Billing, som arbejdede i genbrugsforretningen i Skrydstrup. Det måtte den jodlende musiker fra Vojens Brass Band godt, hvis han spillede med i Gram Friluftsspil.

Siden er de nærmest blevet én stor familie. Claus Nygaards kone og døtre er med, og den ældste har giftet sig med formanden Kiss og hendes mand instruktøren Leifs søn Lasse. Og så er niece/kusine Kirsten Hartung også med.
Den yngste datter Anne Pedersen har været med, siden hun var lille. - Siden jeg havde kæphest med, mindes hun.

FORESTILLINGEN
Teaterforeningen Gram Friluftsspil opfører i år Frøken Nitouche. Forestillingen spilles hver aften klokken 19.30 fra den 15. august til den 18. Den 19. august opføres den klokken 15.

Øvet og øvet
Mette Billing spiller nonne, så vi kan få et foto af en rygende nonne. Smøgerne sidder i det hele taget løse her før forestillingen. De har ellers øvet i flere måneder.
- Fire måneder. Vi har lige holdt en pause på et par uger i sommerferien, siger priorinde Pia Kamp Brincker.
Løjtnant Morten Svanholm Rasmussen har været med i fire år. Sidste år have han 247 replikker og en snegl i øret. I år er han mere rolig, for han har ikke så mange replikker.
- Jeg har før været med i Tørningspillet. Der kan man bare fyre noget af. Her er det mere ordret, siger han.
Novicen Maria Hansen får nu ordnet hår af novicen Anne Petersen.

Bider negle
Imens har instruktøren Leif Billing ikke rigtig noget at lave:
- Nej, det er pisseirriterende. Jeg går her og bider negle og vandrer frem og tilbage. Jeg skulle begynde at slappe af. Så går man bare her og håber, alt går som det skal.
Det gjorde det til generalprøven, så det var et godt tegn. Men han kan da servere en lille opstrammer og give en peptalk:
- Gå nu op og gi' den hele armen. De skal have en god forestilling med hjem!
Og så går de alle sammen rundt og trykker tommelfingre med hinanden.

Klap
- Havde instruktørparret ikke været der, så havde lystspillet ikke bestået. De arbejder fra februar - 24 timer i døgnet; de bygger scene op og maler ... de knokler, betror Claus Nygaard.
De første på scenen er formanden Kiss Billing og borgmester Hans Peter Geil. De byder de cirka 250 publikummer velkommen.
- De har rigtig mange sommerfugle i maven. Dem kan I hjælpe dem af med, hvis I klapper af dem, opfordrer Kiss Billing.
Hans Peter Geil kan ikke lade være med at afsløre, hvad han så bag scenen:
- De har lige fået en lille snaps, så de har ingen nerver på.
Derpå kommer suffløren og dirigenten. Og så begynder forestillingen, med at operettekomponisten Floridor kommer snigende hjem til klosterskolen lettere kvæstet og skal klæde om til organisten Celestin.